07/03/2017

HCO-directeur Arie Slob liet de 3 Zwolse Lionsclubs en enkele LEO's met andere ogen naar de stad Zwolle kijken.
De Agnietenberg, waar de samenkomst plaatsvond, is letterlijk de bakermat van de moderne devotie van Thomas A Kempis, wiens geschilderde portret prominent in de grote zaal hangt.
Waanders in de Broerenkerk zit op de plaats van het voormalige Dominicanenklooster. Arie schetste hoe de Dominicanen op slinkse wijze - tegen de zin van het stadsbestuur - op deze plek hun klooster bouwden en later, met dwingende hand gestuurd door de gemeente, naar Assendorp zijn verhuisd.
De Librije was vroeger de bibliotheek van het klooster. Nadat hier tussentijds een synagoge in gevestigd was is hier later Zwolle's meest bekende restaurant gevestigd.
Uiteraard ging Arie ook in op de Fundatie, die zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft tot één van de grootste publietrekkers van Zwolle.
En hij schetste de gezondheidszorg in Zwolle ontstaan is en zich achtereenvolgens op diverse plekken ontwikkeld heeft: de Rhijnvis Feithlaan met het oude Sopia-ziekenhuis. Het katholieke ziekenhuis, dat eerst aan de Melkmarkt gevestig was op de plek van het Stedelijk Museum en later verhuisde naar de Weezenlanden, vooral drijvend op liefdewerk door de nonnen. De huidie Isalakliniek kan zich meten met de grote academische ziekenhuizen van Nederland.
De Zwolse Lions kijken voortaan met iets andere ogen naar hun stad.

En, wie weet, leidt deze avond nog tot een mooie verbindig in de toekomst met het Historisch Centrum Overijssel.