05/01/2017

Afgelopen jaar hebben wij de opbrengst van onze maandelijkse loterij gedoneerd aan de Stichting Lions Werkgroep Blinden. Die werkt vooral samen met partijen in Nepal. Vanuit Nepal kwam er een alleraardigst bedankje. 

De kaarten worden gemaakt in Bhaktapur, een van de drie koningssteden in Nepal op ca 20 km van Kathmandu. Bhaktapur is bekend om zijn prachtige, rijk versierde houten ramen. In een smal straatje tegenover de Peacock window is de Peacock shop gevestigd. Hier  worden de kaarten en de enveloppen met de hand gemaakt. Al eeuwen lang gebruiken de Nepalezen  voor hun geschriften handgeschept papier, gemaakt van de Lokta-plant (Daphne Cannabina of Daphne Papyracea). Deze groeit rijkelijk in de Himalaya op hoogtes vanaf zo'n 2.000 meter. De bast van de plant wordt ca 4 uur gekookt en gemalen (geslagen) tot fijn  pulp. De pulp wordt op een zeef verspreid en op het dak van de shop in de zon te drogen gelegd.  De dikte van het papier wordt bepaald door de hoeveelheid pulp op het zeef. Het papier wordt gekleurd door het te dompelen in kleurstof. Daarna wordt het bedrukt middels zeefdruk.  Dan begint het knippen vouwen en plakken. Dit jaar een kaart met drie olifantjes. Al dit werk wordt gedaan door Nepalese vrouwen. 
 Op het postkantoor in Kathmandu wordt er op toegezien dat de postzegels afgestempeld worden om diefstal te voorkomen.  Nepal moet overeind krabbelen na de aardbeving. Toerisme is een van de belangrijkste inkomsten bronnen maar dat is nog lang niet op peil. De kaarten dragen een beetje bij aan het inkomen van een aantal families. De kosten zijn ongeveer gelijk aan een Nederlandse kaart verstuurd vanuit Nederland.