02/04/2017

Zaterdag 2 april werden wij ,Zwolse Lions, al vroeg verwelkomd door de Duitse Lionsvrienden. Er was een vol programma.

We begonnen met een bezichtiging van anderhalf uur van het 230 hectare grote complex van Duitsland grootste bedrijf voor industriële recycling: Remondis. Het is ontstaan uit de aluminiumindustrie. Van een NV is het omgebouwd tot een familiebedrijf. Wij kregen een snelle blik in de keuken: de productie van gips voor industrie en bouw; het reinigen van afvalwater; de productie van verschillende soorten compost, de vernietiging van vee dat gevaarlijke besmettelijke ziektes met zich meedraagt; de versnippering van hout; de ontmanteling van koelkasten in buikbare en onbruikbare onderdelen. Dat is maar een klein stukje van de totale activieiten, die wereldwijd plaatsvinden.
Hoe kan het ook anders, verschillende leden van de familie-eigenaar Rethmann hebben nauwe banden met de Lions.

Tussen de middag werden we getrakteerd op een voortreffelijke lunch in een nieuwe banketbakkerij in het centrum van Lünen. De eigenaar is vanzelfsprekend Lion. De bakkerij is gestitueerd in een nieuw complex, dat getuigt van een knap staaltje stadsvernieuwing. Ontworpen door, alweer, een Lünense Lion.

's Middags werden wij op deskundige en humoristische wijze ingewijd in geschiedenis van de Gastlichkeit in Lünen. Wij begrijpen nu twee dingen veel beter:

• Lünen heeft lange tijd hoofdzakelijk bestaan uit Gastwirthäuser en Bierstuben
  • het is historisch bepaald dat onze Duitse Liosvrienden veel beter bier kunnen drinken dat wij Nederlanders.

De excursie eindigde vanzelfsprekend op een terras. Met bier en, niet helemaal toevallig, een TV, waarop de streekderby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04 gevolgd kon worden. Om de sfeer tussen aanhangers van beide clubs niet te verstoren eindigde deze wedstrijd in gelijkspel.

De avond verliep grotendeels volgens een vertrouwd patroon.
President Dirk van LC Lünen en vicepresident Jan van onze club hielden een korte toespraak, waarbij over en weer cadeutjes werden overhandigd.
We werden bij een tenniscomplex getrakteerd op een Italiaanse maaltijd, waarvan de kwaliteit ons buitengewoon aangenaam verraste.
Na de maaltijd volgde een zangcompetitie, waarbij de Duitse Lions onder aanvoering van Rudy en Heinz duidelijk van het thuisvoordeel profiteerden: het Bergbaulied vond hier vaste ondergrond en zij hadden duidelijk de Lüner Wind mee. De Nederlandse zangers kampten met het overbekende probleem, dat wij vooral kennen van het zingen van het volkslied: we kennen de melodie wel, maar oh, oh, oh, de woorden... Qua zangtalent deden de Lions niet voor elkaar onder. Om onze drukke agenda's niet te belasten met aanbiedingen vanuit de muziekindustrie en verzoeken voor optredens zijn de video-opnames hiervan louter te zien op de besloten Facebookpagina van onze club.
Voor ons Nederlanders nieuw was het enthousiasme en de daadkracht waarmee Carola, partner van de Duitse Jumelagebeauftragter Jihad, de regie nam over de rest van de avond. Dans en zang stond daarin centraal. Niet meedoen en langs de kant blijven zitten was absoluut geen optie.

De beide presidenten.             De Lüner Wind steekt op           Met dank aan Carola en Jihad.